banner-button-wat

button-wat button-waarom button-wie button-waar button-hoe

Telemarken, de skitechniek met de hakken los. De oorsprong van het hedendaagse skiën die nog steeds respect afdwingt bij de toeschouwer en een gevoel van vrijheid geeft aan de beoefenaar.
Sluit je ogen en stel je voor:
Je danst gewichtloos door de diepe sneeuw. Je voelt je gewicht naar je achterste been gaan bij het einde van je bocht. Druk bouwt op onder je achterste ski en de volgende bocht dient zich aan. Wissel! Terwijl je achterste ski de voorste passeert voel je licht de sneeuw onder je voeten en schiet je je nieuwe bocht in. Kantenwissel. Door de vallijn. Je voorste ski drijft op de sneeuw, je achterste knie buigt in en pakt de sneeuw. Spray! Tot over je helm. Ongeëvenaarde sneeuwsensatie.
Mensen hebben altijd manieren gevonden om zich te verplaatsen door de sneeuw. Op ski gelijkende latten wordt sinds eeuwen gegleden. De telemark techniek was eind 18e eeuw het middel waarmee men zich in Noorwegen tijdens de winters door de sneeuw verplaatste. De Noorse boer Sondre Norheim uit Telemark is de grondlegger van de skitechniek met de losse hiel. Deze techniek verdween uit beeld nadat begin 19e eeuw in de Alpen de eerste skischolen werden opgericht en de Arlberg (alpine) technieken werden geïntroduceerd. Deze technieken hebben uiteindelijk de basis gevormd van de skisport van vandaag.